Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Federale toelage voor gemeentelijke veiligheids- en samenlevingscontracten 2018-2019 met pak extra’s

Nieuws - 15/11/2018
-
Auteur 
Laure Lemmens


De federale overheid maakt ook in 2018 en 2019 middelen vrij voor het veiligheids- en preventiebeleid in de 29 steden en gemeenten die vroeger, in het kader van het lokale beleid voor veiligheids- en criminaliteitspreventie, een veiligheids- en samenlevingscontract hadden. En net als de vorige jaren pompt ze extra middelen in de preventie van gewelddadige radicalisering in de 10 Belgische risicogemeenten. De komende 2 jaar zal ze ook uitzonderlijk investeren in het Mechelse pilootproject inzake online detectie en interventie in het kader van de strijd tegen gewelddadige radicalisering.
Ze maakt dus een pak middelen vrij, maar om welke bedragen gaat het precies? En waarvoor mogen de betrokken gemeenten de centen precies gebruiken?
Toelage lokaal veiligheids- en preventiebeleid
Begunstigden
De 29 gemeenten die een veiligheids- en samenlevingscontract hadden afgesloten met toepassing van het KB van 27 mei 2002 tot vaststelling van de voorwaarden waaraan de gemeenten moeten voldoen om een financiële toelage van de Staat te genieten in het kader van een overeenkomst betreffende de criminaliteitspreventie’.
Doel
Kosten dekken die gepaard gaan met de oprichting van een lokaal veiligheids- en preventiebeleid
Bedrag
2018: 14.467.000 euro
2019: 14.166.000 euro
Gebruik
De gemeenten moeten het geld inzetten binnen
activiteitensector 1: bijdrage aan de werking van de politiezones, met prioritair acties in het kader van
-
domein 1: storting van een deel van of de hele toelage aan de politiezone in het kader van specifieke projecten
-
domein 2: storting van een deel van of de hele toelage aan de politiezone die in mindering wordt gebracht van het verschuldigde bedrag door de gemeente voor de werking van de politiezone
activiteitensector 2: bestrijding van de criminaliteit, de overlast en het onveiligheidsgevoel. De acties moeten verband houden met één of meerdere schakels in de veiligheidsketen, m.a.w. preventie, reactie/repressie en nazorg van de daders en de slachtoffers, en dit in het kader van de bevoegdheid van de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken
activiteitensector 3: bestrijding van de gewelddadige radicalisering, met prioritair acties in het kader van
-
domein 1: veiligheids- en/of socio-preventieve en gemeentelijke projecten (o.a. verhoging veiligheidsgevoel, analyse-diagnose-monitoring)
-
domein 2: storten van een deel van of de hele toelage aan de politiezone in het kader van specifieke projecten zoals dreigingsanalyse, monitoring en de follow-up van returnees
Bijkomende middelen voor gewelddadige radicalisering in risicogemeenten
Begunstigden
De 10 Belgische gemeenten met een groot risico op gewelddadige radicalisering die door de minister zijn aangewezen, namelijk Anderlecht, Antwerpen, Brussel, Luik, Maaseik, Mechelen, Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek, Verviers en Vilvoorde.
Bedrag
De federale overheid voorziet in een bijkomende financiële hulp van 600.000 euro voor de financiering van projecten in het kader van de preventie van gewelddadige radicalisering. Iedere gemeente zal dus 60.000 euro ontvangen.
Gebruik
De gemeenten moeten de centen gebruiken binnen
activiteitensector 1: veiligheids- en/of socio-preventieve en gemeentelijke projecten, met prioritair acties binnen
-
domein 1: socio-preventief werk, incl. het tot stand brengen van netwerken
-
domein 2: verhoging van het veiligheidsgevoel
-
domein 3: analyse – diagnose – monitoring
-
domein 4: coördinatie en opvolging van de lokale veiligheid- en/of socio-preventieve projecten
activiteitensector 2: storting van een deel van of de hele toelage aan de politiezone in het kader van specifieke projecten, met prioritair acties binnen
-
domein 1: dreigingsanalyse
-
domein 2: monitoring
-
domein 3: opsporing en inlichting
-
domein 4: follow-up van returnees
 
Toelage voor pilootproject online detective gewelddadige radicalisering
Bedrag
Een specifieke jaarlijkse financiële hulp van 790.000 euro wordt toegekend aan de stad Mechelen in het jaar 2018 en 2019 voor de financiering van het pilootproject inzake online detectie en interventie in het kader van de strijd tegen gewelddadige radicalisering.
Gebruik
Mechelen moet het geld gebruiken binnen
activiteitensector 1: het luik preventie met prioritair acties binnen het domein online-detectie en screening van sociale media; het domein vroegtijdig ingrijpen na detectie en het domein counternarrative opzetten
activiteitensector 2: het politionele luik met prioritaire acties binnen het domein diversiteit in het politiekorps en het domein multidisciplinaire aanpak.

Bron:  Koninklijk besluit van 2 september 2018 betreffende de toekenning van een toelage voor een veiligheids- en samenlevingscontract voor gemeenten die vroeger een veiligheids- en samenlevingscontract hadden in het kader van de implementatie van een lokaal beleid voor veiligheid en preventie voor de jaren 2018-2019, BS 9 november 2018.

Extra informatie: Koninklijk besluit van 22 juni 2017 betreffende de toekenning van een toelage voor een veiligheids- en samenlevingscontract voor gemeenten die vroeger een veiligheids- en samenlevingscontract hadden in het kader van de implementatie van een lokaal beleid voor veiligheid en preventie voor het jaar 2017, BS 19 juli 2017.