Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Commissarissen langdurig aangesteld in hoger ambt maken kans op definitieve benoeming in graad van hoofdcommissaris

Nieuws - 17/08/2018
-
Auteur 
Laure Lemmens


Momenteel worden bij de politiediensten een aantal ambten van hoofdcommissaris uitgeoefend door commissarissen die daarvoor zijn aangesteld ‘in het hogere ambt’. Uit operationele noodzaak omdat de eigenlijke titularis langdurig afwezig is of omdat het ambt door het vertrek van de titularis definitief vacant is geworden maar er geen geschikte kandidaat kan worden gevonden voor benoeming. Het politiestatuut laat echter niet toe dat zij tot hoofdcommissaris worden benoemd omdat ze niet aan de wettelijke voorwaarden voldoen (bv. geen directiebrevet). In een aantal gevallen duurt de situatie evenwel al jaren en werd heel wat ervaring en kennis opgebouwd. De wetgever wil deze mensen dan ook de kans geven op een definitieve benoeming in de graad van hoofdcommissaris. Een erkenning voor hun jarenlange verantwoordelijkheid.
Geen rechtstreekse benoeming
Maar er gelden een aantal beperkingen. Het is immers niet de bedoeling om de betrokken officieren zo maar te benoemen tot hoofdcommissaris, maar om hen onder bepaalde voorwaarden toe te laten te kandideren voor het ambt dat ze al jaren uitoefenen of een andere post als hoofdcommissaris.
Procedure
De personeelsleden, benoemd in de graad van commissaris van politie of van commissaris eerste klasse van politie die, krachtens artikel VI. II.78 van de wet van 26 april 2002 op het statuut van het politiepersoneel, op 10 augustus 2018 minstens 4 jaar ononderbroken zijn aangesteld in een hoger ambt van hoofdcommissaris van politie, kunnen voor dat ambt kandideren op voorwaarde dat het vacant wordt verklaard én ze een gunstige evaluatie kregen voor hun aanstelling in hoger ambt. De betrokkenen zullen daarbij geen enkele voorrang of voorkeur genieten ten opzichte van andere kandidaten. Als de betrokkene evenwel als meest geschikte kandidaat wordt aangewezen, wordt hij benoemd in de graad van hoofdcommissaris van politie.
Ook andere posten
De betrokkene kan ook kandideren voor een ander openstaand ambt van hoofdcommissaris dan datgene waarvoor die is aangesteld in hoger ambt.
Tijdelijke maatregel voor beperkte groep mensen
Let op: het gaat hier niet om een structurele alternatieve benoemingsmogelijkheid. De wetgever is duidelijk: het is een one-shot regularisatie van officieren die jarenlang het hogere ambt hebben uitgeoefend. In de praktijk komen 15 personeelsleden in aanmerking. De wet van 19 juli 2018 geldt dan ook maar tijdelijk: de bepalingen treden in werking op 10 augustus 2018 en treden buiten werking op 1 september 2020 (de eerste dag van de 25ste maand na die waarin ze in werking zijn getreden).
Geen budgettaire impact
Belangrijk: het verlenen van de benoeming heeft nauwelijks financiële repercussies, noch op de federale politie, noch op de politiezones. De betrokken officieren genieten immers al de weddebijslag voor de uitoefening van een hoger ambt en er is geen enkele terugwerkende kracht voorzien.

Bron:  Wet van 19 juli 2018 tot wijziging van de wet van 26 april 2002 houdende de essentiële elementen van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse andere bepalingen met betrekking tot de politiediensten, BS 10 augustus 2018.