Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

1.468 bewakingsagenten mogen wapen dragen

Nieuws - 08/05/2018
-
Auteur 
Tom Depla


Bewakingsactiviteiten worden in principe ongewapend uitgeoefend. Maar voor bepaalde risicovolle bewakingsopdrachten kan de minister van Binnenlandse Zaken een ‘bijzondere toestemming’ geven om een wapen te dragen. Op dit moment hebben 1.468 van de in totaal 18.885 bewakingsagenten een geldige wapendrachtvergunning, zo blijkt uit het antwoord van minister Jan Jambon op een parlementaire vraag.

In artikel 92 van de Wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid wordt bepaald dat bewakingsactiviteiten ongewapend worden uitgeoefend. Er geldt wel een uitzondering voor bewakingsagenten die goederen of personen beschermen op plaatsen waar geen andere personen aanwezig zijn en op militaire basissen, en waarbij andere middelen de bewakingsagenten zelf of de personen of goederen die ze beveiligen, onvoldoende kunnen beschermen. Zij mogen dan een wapen dragen op voorwaarde dat ze daarvoor voorafgaandelijk een bijzondere vergunning hebben gekregen van de minister van Binnenlandse Zaken.

Van de 18.885 bewakingsagenten in ons land hebben er op dit moment 1.468 een geldige wapendrachtvergunning, zo blijkt uit cijfers die Jambon vrijgaf. Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe wet private veiligheid op 10 november 2017 werden 68 nieuwe aanvragen ingediend om een wapendrachtvergunning te bekomen.

De minister wijst er nog op dat bewakingsagenten voornamelijk een preventieve rol hebben. “De mogelijkheid om geweld en dwang te gebruiken dient dan ook in principe voorbehouden te blijven voor de agenten van het openbaar gezag”, aldus Jambon. “De wet private veiligheid omschrijft duidelijk bij welke bewakingsactiviteiten wapens gebruikt kunnen worden. Ik zie dan ook geen aanleiding om de wettelijke bepalingen inzake het gebruik van wapens door private bewakingsagenten verder uit te breiden.”

Bron: schriftelijke vraag van Benoît Friart aan minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon over ‘Dragen van wapens door private veiligheidsagenten’, Bulletin van vragen en antwoorden nr. 150, 29 maart 2018.