Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk nu het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

1.468 bewakingsagenten mogen wapen dragen

Nieuws - 08/05/2018
-
Auteur 
Tom Depla


Bewakingsactiviteiten worden in principe ongewapend uitgeoefend. Maar voor bepaalde risicovolle bewakingsopdrachten kan de minister van Binnenlandse Zaken een ‘bijzondere toestemming’ geven om een wapen te dragen. Op dit moment hebben 1.468 van de in totaal 18.885 bewakingsagenten een geldige wapendrachtvergunning, zo blijkt uit het antwoord van minister Jan Jambon op een parlementaire vraag.

In artikel 92 van de Wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid wordt bepaald dat bewakingsactiviteiten ongewapend worden uitgeoefend. Er geldt wel een uitzondering voor bewakingsagenten die goederen of personen beschermen op plaatsen waar geen andere personen aanwezig zijn en op militaire basissen, en waarbij andere middelen de bewakingsagenten zelf of de personen of goederen die ze beveiligen, onvoldoende kunnen beschermen. Zij mogen dan een wapen dragen op voorwaarde dat ze daarvoor voorafgaandelijk een bijzondere vergunning hebben gekregen van de minister van Binnenlandse Zaken.

Van de 18.885 bewakingsagenten in ons land hebben er op dit moment 1.468 een geldige wapendrachtvergunning, zo blijkt uit cijfers die Jambon vrijgaf. Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe wet private veiligheid op 10 november 2017 werden 68 nieuwe aanvragen ingediend om een wapendrachtvergunning te bekomen.

De minister wijst er nog op dat bewakingsagenten voornamelijk een preventieve rol hebben. “De mogelijkheid om geweld en dwang te gebruiken dient dan ook in principe voorbehouden te blijven voor de agenten van het openbaar gezag”, aldus Jambon. “De wet private veiligheid omschrijft duidelijk bij welke bewakingsactiviteiten wapens gebruikt kunnen worden. Ik zie dan ook geen aanleiding om de wettelijke bepalingen inzake het gebruik van wapens door private bewakingsagenten verder uit te breiden.”

Bron: schriftelijke vraag van Benoît Friart aan minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon over ‘Dragen van wapens door private veiligheidsagenten’, Bulletin van vragen en antwoorden nr. 150, 29 maart 2018.