Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Kamer buigt zich over wetsontwerp voor uniformisering veiligheidsscreenings van burgers

Nieuws - 12/12/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Staatveiligheid is de voorbije maanden overstelpt met aanvragen om burgers die ‘gevoelige functies’ uitoefenen te screenen, zowel in de openbare als in de private sector. Er is echter een zekere wildgroei ontstaan aan ad-hoc-screenings. De regering wil het systeem daarom veranderen, een meer structurele aanpak implementeren om op een uniforme manier voor elke sector na te gaan voor welke functies een veiligheidsscreening noodzakelijk is. In overleg met de sectoren en bedrijven zelf. Het wetsontwerp dat vorm geeft aan deze aanpassing van de Wet Veiligheidsverificaties, ligt op dit moment voor in de Kamer.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken zal de tekst als eerste behandelen. Ze zal zich uitspreken over
- de uitbreiding van de functie van veiligheidsofficier in het kader van de veiligheidsverificaties en de verankering van de functie zowel op het niveau van de rechtspersonen van publiek als van privaat recht binnen de verschillende entiteiten van het Openbaar Ministerie;
- de mogelijkheid om personen die reeds in dienst zijn, aan een screening te onderwerpen en niet alleen mensen die nieuw worden aangeworven;
- de invoering van een nieuwe uniforme procedure om gevoelige toegangen en gevoelige functies te identificeren die voor een bepaalde sector aan een screening kunnen worden onderworpen. Hiervoor zullen specifieke risicoanalyses worden uitgevoerd, net als impact- en dreigingsanalyses. In de toekomst zal dus zowel ‘top-down’ als ‘bottom-up’ worden gewerkt. De bevoegde administratieve overheid per activiteitensector (aangeduid via KB) zal hierin een centrale rol spelen, samen met de ondernemingen van de verschillende activiteitensectoren en de Nationale Veiligheidsoverheid;
- de wijziging van de retributieprocedure.

Een verregaande hervorming die niet alleen wetswijzigingen vraagt. Er zullen ook nog een pak uitvoeringsbepalingen moeten worden opgesteld.

Bron: Wetsontwerp houdende wijziging van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen, Parl. St. Kamer, 45K2767/001.