Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Nog steeds niemand gevonden die lokale politie wil vertegenwoordigen in Controleorgaan Politionele Informatie

Nieuws - 11/12/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


Er wordt nu al een half jaar gezocht naar een vervanger voor Michel Deraemaeker in het Controleorgaan op de Politionele Informatie. Maar twee oproepen ten spijt: tot op vandaag stelde zich nog niemand kandidaat voor de functie. De Kamer kan dan ook niet anders dan een derde oproep lanceren.
Nederlandstalige mannen die werken bij de lokale politie en geïnteresseerd zijn in een mandaat bij het Controleorgaan op de Politionele Informatie kunnen zich nog tot en met 30 december 2017 kandidaat stellen. Dat kan door een aangetekend schrijven te richten aan de Voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Paleis der Natie, 1008 Brussel.
We herhalen kort de procedure. Iedere kandidaat moet zijn dossier aanvullen met: een nationaliteitsbewijs, een uittreksel uit het strafregister (uitgereikt na 30 november 2017), een cv waaruit de nodige deskundigheid blijkt op het gebied van informatieverwerking of bescherming van gegevens en een kopie van de veiligheidsmachtiging ‘zeer geheim’. Wie nog geen veiligheidsmachtiging heeft, levert het bewijst dat zijn aanvraag tot machtiging geldig werd ingediend.
De kandidaten moeten ook bewijzen dat ze aan de specifieke benoemingsvoorwaarden voldoen. Op het moment van hun benoeming moeten alle leden van het Controleorgaan immers Belg zijn, zijn burgerlijke en politieke rechten genieten, van onberispelijk gedrag zijn, de nodige deskundigheid bezitten op gebied van informatieverwerking of gegevensbescherming en houder zijn van een veiligheidsmachtiging ‘zeer geheim’.
Leden van de politie moeten bovendien minstens 10 jaar dienstanciënniteit hebben en ten minste de graad bekleden van commissaris van politie of van niveau 1 en minstens één jaar ervaring hebben in informatieverwerking of gegevensbescherming. Ze mogen geen eindevaluatie met de melding ‘onvoldoende’ hebben gekregen gedurende de 5 jaar vóór hun kandidaatstelling, noch een ‘niet uitgewiste zware tuchtstraf’ hebben opgelopen.
Wie uiteindelijk wordt aangewezen, krijgt een mandaat van 6 jaar (eenmaal hernieuwbaar – voltijdse functie). Gedurende die periode mogen de leden van het Controleorgaan:
geen openbaar mandaat uitoefenen dat bij verkiezing werd verleend;
geen openbare of particuliere betrekking of activiteit uitoefenen die de onafhankelijkheid of de waardigheid van het ambt in gevaar zou kunnen brengen;
geen lid zijn van de algemene inspectie van de federale en de lokale politie;
geen lid zijn van Comité P of Comité I of de diensten Enquêtes ervan;
geen lid zijn van een inlichtingendienst of van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse.
Herinner dat het Controleorgaan instaat voor het toezicht op de naleving van de regels m.b.t. de rechtstreekse toegang tot de Algemene Nationale Gegevensbank en de rechtstreekse bevraging ervan en op de verplichting voor alle leden van de politiediensten om de gegevensbank te voeden. Het Controleorgaan wordt voorgezeten door een magistraat van de hoven en rechtbanken. En is verder samengesteld uit een lid van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, één of meerdere leden van de lokale politie en van de federale politie en één of meerdere experts. Op dit moment gaat het om 2 experts (1NL+1FR), 2 leden van de federale politie (1NL+1FR) en 2 leden van de lokale politie (1NLvacature + 1 FR).

Bron:  Nieuwe oproep tot kandidaten voor het mandaat van mannelijk Nederlandstalig lid van de lokale politie voor het Controleorgaan op de politionele informatie, BS 30 november 2017.

Extra informatie:
Nieuwe oproep tot kandidaten voor het mandaat van mannelijk Nederlandstalig lid van de lokale politie voor het Controleorgaan op de politionele informatie, BS 26 september 2017.
Oproep tot kandidaten voor het mandaat van mannelijk Nederlandstalig lid van de lokale politie voor het Controleorgaan op de politionele informatie, BS 11 juli 2017.