Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?


Het Belgische politiewezen 2021 - Wetboek (NIEUW)Met het wetboek Het Belgische politiewezen hebt u alle wetgeving over de organisatie en de bevoegdheden van de politie in één standaardwerk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Collectieve bewapening politie breidt uit met kaliber 7.62 × 35 mm

Nieuws - 03/11/2017
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


De lange halfautomatische vuurwapens voor politieambtenaren en agenten van politie mogen voortaan ook van het kaliber 7.62 × 35 mm zijn. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon beslist. Met deze uitbreiding van de collectieve bewapening wil Jambon de politiemensen beter beschermen. En er ook voor zorgen dat zij efficiënter kunnen reageren op terreuraanslagen met zware wapens.
De collectieve bewapening is de niet-nominatief toegekende bewapening die tijdelijk kan gebruikt worden door politieambtenaren en agenten van politie. Zij bestaat momenteel uit lange halfautomatische vuurwapens, rechte onbuigzame of buigzame slagwapens en neutraliserende middelen. Daaraan verandert niets. Maar tot nu waren alleen lange halfautomatische vuurwapens van het kaliber 9 × 19 mm toegelaten. Daar komt nu kaliber 7.62 × 35 mm bij. Dit kaliber geeft een hogere kans op neutralisatie met een verminderd risico op nevenschade.
Bij de individuele bewapening - dat is de bewapening die nominatief aan de politiemensen is toegekend en die ze altijd bij zich hebben - blijft alles bij het oude. Tot dit soort bewapening behoort een halfautomatisch pistool, een recht uitschuifbaar slagwapen en een neutraliserend middel. Bij de halfautomatische pistolen blijft alleen kaliber 9 × 19 mm toegelaten.

Bron:  Omzendbrief nr. GPI 62bis van 19 oktober 2017 tot wijziging van de omzendbrief GPI 62 van 14 februari 2008 betreffende de bewapening van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, BS 31 oktober 2017

Extra informatie: Koninklijk besluit van 3 juni 2007 van betreffende de bewapening van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, alsook de bewapening van de leden van de Diensten Enquêtes bij de Vaste Comités P en I en van het personeel van de Algemene inspectie van de federale politie en van de lokale politie (art. 3–5)