Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Collectieve bewapening politie breidt uit met kaliber 7.62 × 35 mm

Nieuws - 03/11/2017
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


De lange halfautomatische vuurwapens voor politieambtenaren en agenten van politie mogen voortaan ook van het kaliber 7.62 × 35 mm zijn. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon beslist. Met deze uitbreiding van de collectieve bewapening wil Jambon de politiemensen beter beschermen. En er ook voor zorgen dat zij efficiënter kunnen reageren op terreuraanslagen met zware wapens.
De collectieve bewapening is de niet-nominatief toegekende bewapening die tijdelijk kan gebruikt worden door politieambtenaren en agenten van politie. Zij bestaat momenteel uit lange halfautomatische vuurwapens, rechte onbuigzame of buigzame slagwapens en neutraliserende middelen. Daaraan verandert niets. Maar tot nu waren alleen lange halfautomatische vuurwapens van het kaliber 9 × 19 mm toegelaten. Daar komt nu kaliber 7.62 × 35 mm bij. Dit kaliber geeft een hogere kans op neutralisatie met een verminderd risico op nevenschade.
Bij de individuele bewapening - dat is de bewapening die nominatief aan de politiemensen is toegekend en die ze altijd bij zich hebben - blijft alles bij het oude. Tot dit soort bewapening behoort een halfautomatisch pistool, een recht uitschuifbaar slagwapen en een neutraliserend middel. Bij de halfautomatische pistolen blijft alleen kaliber 9 × 19 mm toegelaten.

Bron:  Omzendbrief nr. GPI 62bis van 19 oktober 2017 tot wijziging van de omzendbrief GPI 62 van 14 februari 2008 betreffende de bewapening van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, BS 31 oktober 2017

Extra informatie: Koninklijk besluit van 3 juni 2007 van betreffende de bewapening van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, alsook de bewapening van de leden van de Diensten Enquêtes bij de Vaste Comités P en I en van het personeel van de Algemene inspectie van de federale politie en van de lokale politie (art. 3–5)