Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

VAB: 'Verkeersboete uit buitenland zonder Nederlandse vertaling toch best betalen'

Nieuws - 04/11/2013
-
Auteur 
Tom Depla


Op 7 november 2013 treedt een Europese richtlijn in werking die bepaalt dat verkeersboetes vergezeld moeten zijn van extra informatie in de moedertaal van de overtreder. Is dat niet het geval, dan is de overtreder niet verplicht de boete te betalen. Mobiliteitsclub VAB adviseert echter om ze wel te betalen als je ze niet betwist. “Want als je in dat land staande gehouden wordt, zal je de boete alsnog moeten betalen. Ze zal dan vaak hoger liggen dan het oorspronkelijke bedrag en mogelijk zal je wagen ook in beslag genomen worden”, zegt woordvoerster Joni Junes.

De kans dat Belgen voor verkeersovertredingen die ze in die landen begaan, ook effectief een pv in de bus krijgen, wordt alsmaar groter. België sluit namelijk met steeds meer EU-lidstaten, zoals Frankrijk en Nederland, bilaterale akkoorden over de uitwisseling van nummerplaatgegevens. Die akkoorden komen er om te voldoen aan de Europese richtlijn 2011/82/EU ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeersveiligheidsgerelateerde verkeersovertredingen.

Acht soorten verkeersovertredingen

De richtlijn is luidens artikel 2 van toepassing op volgende overtredingen:

  1. rijden met een te hoge snelheid;
  2. het niet dragen van een veiligheidsgordel;
  3. niet stoppen voor een rood licht;
  4. rijden onder invloed van drank;
  5. rijden onder invloed van drugs;
  6. het niet dragen van een veiligheidshelm;
  7. het gebruiken van een verboden rijstrook;
  8. het illegale gebruik van een mobiele telefoon of een ander communicatieapparaat tijdens het rijden.
Begeleidende brief of verwijzing naar website

Als een EU-lidstaat beslist om voor deze overtredingen een afhandelingsprocedure in te stellen, dan verstuurt dat land “met het oog op de eerbiediging van de grondrechten, de informatiebrief in de taal van het inschrijvingsdocument, voor zover deze beschikbaar is, of in één van de officiële talen van de lidstaat van inschrijving” (zie art. 6). Junes: “Belangrijk om weten is dat niet de boete zelf vertaald moet zijn, maar dat de ontvanger in zijn eigen taal moet kunnen lezen wat precies de overtreding is, hoe je moet betalen en wat de rechten zijn als je de boete in twijfel trekt.”

Boete vervalt niet in land van overtreding

VAB wijst op onduidelijkheden in de richtlijn. “Voor het Belgische recht is het duidelijk. Wie bijvoorbeeld uit Frankrijk een boete in het Frans aankrijgt, zonder enige uitleg in zijn moedertaal of zonder verwijzing naar een website, hoeft deze boete niet te betalen omdat er een schending is van de nieuwe regelgeving.  Je hoeft deze volgens het Belgische recht dus niet te betalen”, aldus Junes. “Maar hiermee vervalt de boete zelf niet. Als je staande wordt gehouden door de politie in het land van de overtreding, geldt het recht van dat land. Op hun grondgebied ben je nog steeds deze boete verschuldigd. Dat je oorspronkelijke boete geen Nederlandse vertaling had, is op dat moment niet meer van belang.” VAB adviseert daarom om de boete toch te betalen als je ze niet betwist.