Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

VAB: 'Verkeersboete uit buitenland zonder Nederlandse vertaling toch best betalen'

Nieuws - 04/11/2013
-
Auteur 
Tom Depla


Op 7 november 2013 treedt een Europese richtlijn in werking die bepaalt dat verkeersboetes vergezeld moeten zijn van extra informatie in de moedertaal van de overtreder. Is dat niet het geval, dan is de overtreder niet verplicht de boete te betalen. Mobiliteitsclub VAB adviseert echter om ze wel te betalen als je ze niet betwist. “Want als je in dat land staande gehouden wordt, zal je de boete alsnog moeten betalen. Ze zal dan vaak hoger liggen dan het oorspronkelijke bedrag en mogelijk zal je wagen ook in beslag genomen worden”, zegt woordvoerster Joni Junes.

De kans dat Belgen voor verkeersovertredingen die ze in die landen begaan, ook effectief een pv in de bus krijgen, wordt alsmaar groter. België sluit namelijk met steeds meer EU-lidstaten, zoals Frankrijk en Nederland, bilaterale akkoorden over de uitwisseling van nummerplaatgegevens. Die akkoorden komen er om te voldoen aan de Europese richtlijn 2011/82/EU ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeersveiligheidsgerelateerde verkeersovertredingen.

Acht soorten verkeersovertredingen

De richtlijn is luidens artikel 2 van toepassing op volgende overtredingen:

  1. rijden met een te hoge snelheid;
  2. het niet dragen van een veiligheidsgordel;
  3. niet stoppen voor een rood licht;
  4. rijden onder invloed van drank;
  5. rijden onder invloed van drugs;
  6. het niet dragen van een veiligheidshelm;
  7. het gebruiken van een verboden rijstrook;
  8. het illegale gebruik van een mobiele telefoon of een ander communicatieapparaat tijdens het rijden.
Begeleidende brief of verwijzing naar website

Als een EU-lidstaat beslist om voor deze overtredingen een afhandelingsprocedure in te stellen, dan verstuurt dat land “met het oog op de eerbiediging van de grondrechten, de informatiebrief in de taal van het inschrijvingsdocument, voor zover deze beschikbaar is, of in één van de officiële talen van de lidstaat van inschrijving” (zie art. 6). Junes: “Belangrijk om weten is dat niet de boete zelf vertaald moet zijn, maar dat de ontvanger in zijn eigen taal moet kunnen lezen wat precies de overtreding is, hoe je moet betalen en wat de rechten zijn als je de boete in twijfel trekt.”

Boete vervalt niet in land van overtreding

VAB wijst op onduidelijkheden in de richtlijn. “Voor het Belgische recht is het duidelijk. Wie bijvoorbeeld uit Frankrijk een boete in het Frans aankrijgt, zonder enige uitleg in zijn moedertaal of zonder verwijzing naar een website, hoeft deze boete niet te betalen omdat er een schending is van de nieuwe regelgeving.  Je hoeft deze volgens het Belgische recht dus niet te betalen”, aldus Junes. “Maar hiermee vervalt de boete zelf niet. Als je staande wordt gehouden door de politie in het land van de overtreding, geldt het recht van dat land. Op hun grondgebied ben je nog steeds deze boete verschuldigd. Dat je oorspronkelijke boete geen Nederlandse vertaling had, is op dat moment niet meer van belang.” VAB adviseert daarom om de boete toch te betalen als je ze niet betwist.