Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

VAB: 'Verkeersboete uit buitenland zonder Nederlandse vertaling toch best betalen'

Nieuws - 04/11/2013
-
Auteur 
Tom Depla


Op 7 november 2013 treedt een Europese richtlijn in werking die bepaalt dat verkeersboetes vergezeld moeten zijn van extra informatie in de moedertaal van de overtreder. Is dat niet het geval, dan is de overtreder niet verplicht de boete te betalen. Mobiliteitsclub VAB adviseert echter om ze wel te betalen als je ze niet betwist. “Want als je in dat land staande gehouden wordt, zal je de boete alsnog moeten betalen. Ze zal dan vaak hoger liggen dan het oorspronkelijke bedrag en mogelijk zal je wagen ook in beslag genomen worden”, zegt woordvoerster Joni Junes.

De kans dat Belgen voor verkeersovertredingen die ze in die landen begaan, ook effectief een pv in de bus krijgen, wordt alsmaar groter. België sluit namelijk met steeds meer EU-lidstaten, zoals Frankrijk en Nederland, bilaterale akkoorden over de uitwisseling van nummerplaatgegevens. Die akkoorden komen er om te voldoen aan de Europese richtlijn 2011/82/EU ter facilitering van de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeersveiligheidsgerelateerde verkeersovertredingen.

Acht soorten verkeersovertredingen

De richtlijn is luidens artikel 2 van toepassing op volgende overtredingen:

  1. rijden met een te hoge snelheid;
  2. het niet dragen van een veiligheidsgordel;
  3. niet stoppen voor een rood licht;
  4. rijden onder invloed van drank;
  5. rijden onder invloed van drugs;
  6. het niet dragen van een veiligheidshelm;
  7. het gebruiken van een verboden rijstrook;
  8. het illegale gebruik van een mobiele telefoon of een ander communicatieapparaat tijdens het rijden.
Begeleidende brief of verwijzing naar website

Als een EU-lidstaat beslist om voor deze overtredingen een afhandelingsprocedure in te stellen, dan verstuurt dat land “met het oog op de eerbiediging van de grondrechten, de informatiebrief in de taal van het inschrijvingsdocument, voor zover deze beschikbaar is, of in één van de officiële talen van de lidstaat van inschrijving” (zie art. 6). Junes: “Belangrijk om weten is dat niet de boete zelf vertaald moet zijn, maar dat de ontvanger in zijn eigen taal moet kunnen lezen wat precies de overtreding is, hoe je moet betalen en wat de rechten zijn als je de boete in twijfel trekt.”

Boete vervalt niet in land van overtreding

VAB wijst op onduidelijkheden in de richtlijn. “Voor het Belgische recht is het duidelijk. Wie bijvoorbeeld uit Frankrijk een boete in het Frans aankrijgt, zonder enige uitleg in zijn moedertaal of zonder verwijzing naar een website, hoeft deze boete niet te betalen omdat er een schending is van de nieuwe regelgeving.  Je hoeft deze volgens het Belgische recht dus niet te betalen”, aldus Junes. “Maar hiermee vervalt de boete zelf niet. Als je staande wordt gehouden door de politie in het land van de overtreding, geldt het recht van dat land. Op hun grondgebied ben je nog steeds deze boete verschuldigd. Dat je oorspronkelijke boete geen Nederlandse vertaling had, is op dat moment niet meer van belang.” VAB adviseert daarom om de boete toch te betalen als je ze niet betwist.