Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Vlaamse regering laat fietsaanhangwagens voor goederenvervoer tot 1,20 meter breed tijdelijk toe in het kader van proefproject

Nieuws - 02/12/2022
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


De Vlaamse regering lanceert een proefproject voor goederenvervoer per fiets met fietsaanhangwagens met een breedte van meer dan 1m en maximum 1m20. Voor dergelijk vervoer is een vergunning vereist. Het proefproject loopt af op 31 december 2024 en wordt daarna geëvalueerd.
Het proefproject zal de kleinschalige combimodale belevering van de steden faciliteren. De maatregel om fietsaanhangwagens van meer dan 1 meter tijdelijk toe te laten wordt onderzocht, opgevolgd en geëvalueerd om de wenselijkheid van de maatregel uiteindelijk te beoordelen met oog voor gevolgen voor verkeersveiligheid, doorstroming en infrastructuur.
Het proefproject werkt met vergunningen i.p.v. louter melding/kennisgeving. De vergunning voor het vervoer met een fietsaanhangwagen van meer dan 1 meter breed kan aangevraagd worden door ondernemingen.
Enkele bepalingen in het kader van het proefproject:
Het vervoer met fietsaanhangwagens met een breedte van meer dan één meter is alleen mogelijk met een fiets met 1 fietsaanhangwagen.
Op wegen met een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur rijdt de bestuurder van een fiets met een fietsaanhangwagen van meer dan één meter breed op het fietspad of de rijbaan.
Fietsen met een fietsaanhangwagen van meer dan één meter breed mogen de parkeerzones gebruiken om te laden en te lossen.
De bestuurder van de fiets met een fietsaanhangwagen van meer dan één meter breed is minstens zestien jaar oud.
Het vervoer met een fietsaanhangwagen van meer dan 1 meter breed is niet toegelaten voor:
het vervoer van gevaarlijke goederen, vermeld in het Europees Verdrag betreffende vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR);
het vervoer van een lading met delen die in de breedte uitsteken.
De minister kan de voorwaarden bepalen waaraan de fietsen of fietsaanhangwagens moeten voldoen op het vlak van technische aspecten als de reminrichting en de koppelinrichtingen.
Inwerkingtreding: 8 december 2022, 10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Buiten werking op 31 december 2024.

Bron:  9 SEPTEMBER 2022. - Besluit van de Vlaamse Regering over het goederenvervoer met brede fietsaanhangwagens in het kader van een proefproject,BS 28 november 2022.