Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Kandidaten operationeel kader GPI mogen voortaan tot 5 keer deelnemen aan selectieprocedure

Nieuws - 01/12/2022
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Kandidaten voor een operationele functie bij de geïntegreerde politie kunnen voortaan 5 keer deelnemen aan de selectieprocedure voor de toelating tot de basisopleiding. Tot nog toe was dat maximum 3 keer. Nadien was deelname definitief uitgesloten.
De federale wetgever trekt het aantal kansen nu verder op. In eerste instantie als maatregel om het personeelstekort bij de politie op te lossen. Elke kandidaat mag voortaan 5 keer deelnemen. Maar de wetgever wil vooral ook mensen met meer ervaring aantrekken. Heel wat jongeren nemen vlak na hun schoolloopbaan 3 keer deel aan de selectieprocedure, zonder succes. Velen onder hen gaan dan vervolgens aan de slag in een ander veiligheidsberoep in de private sector, bij de brandweer of bij Defensie. Maar vaak blijven ze de droom koesteren om bij de politie aan de slag te gaan. Na enkele jaren opnieuw een kans wagen na 3 eerdere mislukkingen, kan op dit moment echter niet. Dat terwijl ze bijkomende maturiteit hebben kunnen opbouw en door hun jobervaring belangrijke bagage kunnen meebrengen.
De wetgever voegt daarom nog een bijkomende regel toe: de extra 2 kansen mogen pas na verloop van tijd worden benut. Er moet 6 jaar zijn verstreken na de derde mislukking om opnieuw toegelaten te kunnen worden tot de selectieprocedure.
In de Wet op het statuut van het politiepersoneel van 2002– de zogenaamde Exoduswet – worden de uitsluitingsgronden voor toelating tot de selectieprocedure aangepast. De tekst stelt nu uitdrukkelijk dat
‘kandidaten die reeds 5 maal niet slaagden in de selectieprocedure voor de toelating tot de beoogde basisopleiding’ worden uitgesloten; net als
‘kandidaten die minder dan 6 jaar geleden in kennis werden gesteld van hun derde mislukking voor de afgelegde selectieproef’.
In werking: 8 december 2022 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad).

Bron:  30 OKTOBER 2022. - Wet tot wijziging van de wet van 26 april 2002 houdende de essentiële elementen van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten en houdende diverse andere bepalingen met betrekking tot de politiediensten, met het oog op het optimaliseren van de rekruteringsvoorwaarden,BS 28 november 2022, bl. 85828.