Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?


Het Belgische politiewezen 2021 - Wetboek (NIEUW)Met het wetboek Het Belgische politiewezen hebt u alle wetgeving over de organisatie en de bevoegdheden van de politie in één standaardwerk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

HyCap politie: coronaversoepeling voor brevet GBOR Niv. B

Nieuws - 02/06/2021
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Brevetten GBOR Niv. B binnen het HyCap-systeem voor de politiediensten zijn 2 jaar geldig. Maar omdat het door de coronamaatregelen te moeilijk, vaak zelfs onmogelijk, was om de nodige trainingsmomenten te organiseren, telt de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 juni 2021 niet mee voor de berekening van de termijn van 2 jaar. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden voegt die coronaversoepeling via ministeriële omzendbrief MFO-2bis toe aan de HyCap-regeling in ministeriële omzendbrief MFO-2 van 23 november 2017.
Volgens MFO-2 kunnen personeelsleden met een brevet GBOR Niv. B worden ingezet in het HyCap-mobiliteitssysteem voor ‘opdrachten in het raam van de handhaving van de openbare orde (‘crowd control’) bij bijvoorbeeld protestmanifestaties, voetbalwedstrijden met actieve harde kernen en gewelddadige samenscholingen. Om het brevet te halen moeten ze een specifieke opleiding volgen en zijn er aangepaste trainingsprogramma’s.
Net daarom is een brevet slechts 2 jaar geldig. Personeelsleden die na het opleidingsprogramma gedurende 2 jaar niet zijn ingezet of die niet opnieuw het trainingsprogramma doorlopen, verliezen hun brevet. Ze zijn dan verplicht om opnieuw het functionele opleidingsprogramma volledig opnieuw te volgen en met succes te beëindigen willen ze het brevet opnieuw behalen.
Door de coronamaatregelen was het echter lange tijd onmogelijk om trainingssessies te organiseren waarbij fysiek contact nodig was. Minister Verlinden komt daarom met een versoepeling: de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 juni 2021 telt niet mee voor de berekening van de brevetgeldigheid van 2 jaar.

Bron:  11 MEI 2021. - Ministeriële richtlijn MFO-2bis tot aanvulling van de Ministeriële richtlijn MFO-2 van 23 november 2017 betreffende het solidariteitsmechanisme tussen de politiezones inzake versterkingen voor opdrachten van bestuurlijke politie. - Verlenging brevet-HYCAP,BS 31 mei 2021, bl. 55442.