Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Integrale jeugdhulp Vlaanderen: dwingend optreden van jeugdrechter in geval van hoogdringendheid aangepast na arrest Grondwettelijk Hof

Nieuws - 03/07/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


In de Vlaamse integrale jeugdhulp heeft vrijwillige hulpverlening altijd voorrang op gedwongen hulpverlening, zelfs als er sprake is van hoogdringendheid in acute crisissituaties. Jeugdrechters die in zo’n acute crisissituaties een of meerdere maatregelen hebben opgelegd, zijn volgens de huidige wetgeving dan ook verplicht om die meteen in te trekken wanneer achteraf uit het onderzoek van de sociale dienst blijkt dat er een vrijwillig traject bestaat.
“Een procedure die de Grondwet schendt”, oordeelde het Grondwettelijk Hof vorig jaar in arrest 119/2019. “De jeugdrechter moet kunnen oordelen of de intrekking van de maatregel in het belang is van de minderjarige. Bovendien moet de jeugdrechter de betrokkenen kunnen horen over de rechterlijke beslissing”.
De Vlaamse decreetgever past de procedure nu aan om tegemoet te komen aan de bezwaren van het Hof. De bedoeling is
dat de jeugdrechter het voorstel van de sociale dienst waaruit blijkt dat vrijwillige hulpverlening mogelijk is aftoetst. Hij zal moeten bekijken of het vrijwillig traject effectief mogelijk is en of die piste in het belang is van de minderjarige
de rechter is daarbij verplicht om een tegensprekelijk debat te organiseren over de mogelijkheid van de vrijwillige hulpverlening en moet iedere betrokkene horen. Zowel de sociale dienst en de minderjarige als de ouders of opvoedingsverantwoordelijken en het Openbaar Ministerie
pas daarna kan hij beslissen of vrijwillige hulpverlening effectief mogelijk is én in het belang van het kind. Op dat moment moet hij de gerechtelijke maatregel die hij heeft opgelegd naar aanleiding van de acute crisissituatie intrekken zodat het vrijwillige traject kan worden ingezet
de minderjarige, de ouders en het Openbaar Ministerie kunnen in beroep gaan tegen de beslissing tot hulpverlening op vrijwillige basis en de intrekking van de gerechtelijke maatregel van de jeugdrechter.

Bron:  Decreet van 12 juni 2020 tot wijziging van het decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp, BS 24 juni 2020.

Extra informatie: Decreet van 12 juli 2013 betreffende de integrale jeugdhulp, BS 13 september 2013 (art. 53 en 54).