Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Omzendbrief benadrukt: ‘Burgemeesters van Brusselse gemeenten mogen zelf politieverordeningen opstellen om openbare orde tijdens coronacrisis te garanderen’

Nieuws - 26/03/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


Normaal gezien is het aan de Brusselse gemeenteraden om politieverordeningen op te maken met maatregelen om de openbare orde te garanderen. Behalve in spoedeisende, onvoorziene omstandigheden, zoals dat nu het geval is door de coronacrisis. Dan kan de burgemeester zelf politieverordeningen opmaken met daarin maatregelen om oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige verstoring van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen in te dijken waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners.
In dat geval moet hij zich niet tot de gemeenteraad wenden. Voorwaarde is wel dat hij de gemeenteraad onmiddellijk op de hoogte brengt van de verordening. De verordeningen vervallen ook meteen wanneer ze niet op de eerstvolgende gemeenteraad worden bekrachtigd.
De beslissingsbevoegdheid van de burgemeester in spoedeisende gevallen vindt zijn basis in art. 133, 134 en 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet maar Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt herhaalt het principe naar aanleiding van de coronacrisis in een omzendbrief. Hij gaat ook dieper in op de juridische mogelijkheden om de gemeenteraden zonder of met een beperkter publiek te laten doorgaan of volledig af te gelasten.

Bron:  Ministeriële omzenbrief - Covid 19 – van 18 maart 2020 Organisatorische maatregelen in het kader van de gezondheidscrisis- werking van de besluitvormende organen, BS 20 maart 2020.