Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje politiestatuut 2020 (nieuw)Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020 (nieuw)In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020 (nieuw)Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Oranje reflecterende strips op voertuigen van Waalse domaniale politie

Nieuws - 24/01/2020
-
Auteur 
Carine Govaert


De opvallende oranje voertuigen van de Waalse domaniale politie van de wegen verdwijnen uit het straatbeeld. Zij worden vervangen door minder opvallende (witte?) voertuigen met daarop schuine, geeloranje reflecterende strepen. Bij de voertuigen van de domaniale politie van de waterwegen zijn de wijzigingen minder ingrijpend.
De domaniale agenten zijn regionale agenten die op het grondgebied van het Waalse gewest bevoegd zijn om overtredingen op te sporen en vast te stellen van het ‘decreet van 19 maart 2009 betreffende de instandhouding van het gewestelijk openbaar wegen- en waterwegendomein’. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade aan het openbaar domein, ongeoorloofde bezetting van het openbaar domein, uitvoeren van werken zonder vergunning, achterlaten van zwerfvuil of storten van afval. De pv’s van de domaniale agenten hebben bewijskracht tot het tegendeel is bewezen.
Domaniale politie van de wegen
De Waalse minister van Verkeersveiligheid Valérie De Bue zegt er niets over in haar wijzigingsbesluit van 28 oktober 2019, maar wij mogen ervan uitgaan dat de basiskleur van de nieuwe voertuigen van de domaniale politie voor de wegen wit is. Op de motorkap, op de voorste deuren en op de koffer van de voertuigen staan vanaf nu het logo van het Waalse gewest en de woorden ‘Unité de Contrôle routier’ in plaats van ‘Police domaniale’. Al zouden die laatste woorden niet voorkomen op de koffer (en ev. motorkap) van het voertuig. Over de 4 zijden van elk voertuig lopen er 4 reflecterende stroken, in een oranjegele kleur.
Domaniale politie van de waterwegen
Voor de voertuigen van de domaniale politie van de waterwegen verandert er weinig. Die voertuigen zouden het opschrift ‘Police domaniale’ behouden. Al kunnen we dat niet verifiëren, want de minister schrapt de foto’s met de modellen van de voertuigen uit het ministerieel besluit over de voertuigkentekens.
Alle voertuigen van de domaniale politie mogen tot slot uitgerust worden met een signalisatielichtbalk met blauwe knipperlichten en een bijzonder geluidstoestel. Maar dat is niet langer verplicht.