Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Periodieke oldtimerkeuring: stand van zaken Vlaams gewest

Nieuws - 12/12/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Ons land telt op dit moment 176.133 oldtimers, waarvan twee derde is ingeschreven in Vlaanderen. Sinds 20 mei 2018 geldt voor de meeste van die voertuigen een verplichte periodieke technische keuring. Maar hoe loopt de toepassing van deze nieuwe regel? Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters geeft een stand van zaken.

De periodieke oldtimerkeuring is verplicht voor voertuigen van categorie M, N, O, T (Txb of T5 > 40 km/u) die meer dan 25 jaar geleden in gebruik genomen zijn én die ingeschreven zijn onder een O-kentekenplaat of een gepersonaliseerde kentekenplaat met een O-vignet. Al bestaan er wel uitzonderingen op deze algemene regel uit het besluit van 27 april 2018, bijvoorbeeld voor traag vervoer.

De periodiciteit van de keuring hangt af van de leeftijd van het voertuig. Oldtimers vanaf 25 tot 30 jaar moeten jaarlijks worden voorgereden, voor voertuigen vanaf 30 t.e.m. 50 jaar valt de periodieke keuring om de 2 jaar, en oldtimers ouder dan 50 jaar moeten slechts om de 5 jaar gekeurd worden.
Merendeel in Vlaanderen
Momenteel zijn in België 176.133 voertuigen ingeschreven onder een O-kentekenplaat. Daarvan zijn er 66% – 115.898 voertuigen – ingeschreven in het Vlaams gewest, 30% (52.862 voertuigen) in het Waals gewest en 4% (7.373) in het Brussels Hoofdstedelijk gewest.
Periodieke keuring: cijfers
Tussen 1 juni 2018 en 1 oktober 2019 werden in het Vlaams gewest 30.984 voertuigen onder O-plaat gekeurd. Daarvan zijn er 17.314 voertuigen goedgekeurd en 13.670 afgekeurd. 

14.362 voertuigen kregen een herkeuring. Daarvan werden er 12.219 uiteindelijk goedgekeurd. 2.143 voertuigen werden afgekeurd.

De voornaamste redenen voor afkeuring waren: de remmen, de milieutest, de lichten, de ruitensproeier, de ophanging en olielekken.
Technische instructies
Dit jaar nog zullen nieuwe technische instructies en praktische regels voor de uitvoering van de keuring worden verspreid. De huidige instructie (VO/MOW/INS.TK/2018-05) zou immers voor verwarring zorgen. Het document werd daarom al aangepast in 2019. Maar een volledig nieuwe instructie moet rechtszekerheid bij de garagisten, keuringsinstellingen en oldtimereigenaren garanderen.

Minister Peeters laat tot slot weten dat een traject werd opgestart om na te gaan of er aanpassingen nodig zijn aan de regelgeving.  

Bron: Vlaams Parlement, Schriftelijke vraag ‘Keuring oldtimers -regelgeving’, online op 4 december 2019.