Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje politiestatuut 2020 (nieuw)Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020 (nieuw)In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020 (nieuw)Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Politiezones Grimbergen, KASTZE, K-L-M, WOKRA, VIMA en Zaventem starten politieassociatie NORA op

Nieuws - 10/12/2019
-
Auteur 
Tom Depla


Op 6 december ondertekenden de burgemeester-voorzitters en korpschefs van de zes Vlaams-Brabantse politiezones Grimbergen, KASTZE, K-L-M, WOKRA, VIMA en Zaventem een raamovereenkomst voor de oprichting van de politieassociatie Noordoostrand (NORA). De samenwerking gaat officieel van start op 1 januari 2020.

De politiezones Grimbergen, KASTZE (Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst), K-L-M (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise), WOKRA (Wezembeek-Oppem en Kraainem), VIMA (Vilvoorde, Machelen) en Zaventem werken onderling al langer samen, maar dat gebeurde tot nog toe vooral ad hoc. Nu gaan ze actief op zoek naar interessante werkdomeinen om een structureel samenwerkingsverband aan te gaan. “De politieassociatie beoogt een kwaliteitsverbetering in de dienstverlening naar de burger door optimalisatie van de interne werking of door een efficiëntere inzet van mensen en (financiële) middelen”, zo luidt het in een gezamenlijk persbericht.
Raamovereenkomst en sub-overeenkomsten
Binnen de politieassociatie NORA behouden de zones hun eigen rechtspersoonlijkheid en blijven ze onder de bevoegdheid van hun eigen bestuursorganen vallen. Per samenwerkingsdomein wordt een aparte sub-overeenkomst opgemaakt als aanvulling op de raamovereenkomst. De politiezones kiezen zelf of ze zich bij de sub-overeenkomst aansluiten. Er is dus geen verplichting om in te stappen in een samenwerkingsverband dat geen voordeel oplevert voor de politiezone. Op die manier zorgt de politieassociatie voor een grote flexibiliteit.
Ondersteunende processen
Aan de inzet op het terrein wordt volgens de zones niet geraakt. Het zijn vooral de ondersteunende processen die het voorwerp uitmaken van de doorgedreven samenwerkingsvorm, bijvoorbeeld de organisatie van gemeenschappelijke trainingen geweldsbeheersing.