Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Europees aanhoudingsbevel: bepaalt daadwerkelijke toepasselijke minimale maximumstraf of toetsing dubbele strafbaarstelling nodig is of niet?

Nieuws - 06/12/2019
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


Het Europese kaderbesluit over het Europees aanhoudingsbevel (EAB) bevat een lijst van 32 strafbare feiten waarbij overlevering kan zonder dat er moet getoetst worden aan de dubbele strafbaarstelling. Een dubbele strafbaarstelling is niet nodig als op die opgelijste feiten in de staat die het EAB uitvaardigt een maximumstraf van minstens drie jaar staat. Het hof van beroep van Gent heeft aan het Hof van Justitie gevraagd welk referentiepunt men moet hanteren om te beoordelen of aan die strafmaat is voldaan.

De advocaat-generaal bij het Hof van Justitie heeft alvast een antwoord klaar: om te weten of er inderdaad  voldaan is aan de maximumstraf van minimum drie jaar telt  de minimale maximumstraf die daadwerkelijk van toepassing is op het gepleegde feit. Men moet dus kijken naar de strafwetgeving die in de staat die het EAB uitvaardigt daadwerkelijk van toepassing is op het specifieke strafbare feit. En niet naar de minimale maximumstraf die van toepassing is op het misdrijf op het moment waarop het EAB wordt uitgevaardigd. Benieuwd of het Hof van Justitie de visie van de advocaat-generaal zal volgen.

Bron: Hof van Justitie van de Europese Unie, persbericht nr. 147/19, Conclusie van de advocaat-generaal in zaak C-717/18

Zie ook: Kaderbesluit nr. 2002/584/JBZ van de Raad betreffende het Europees aanhoudingsbevel en de procedures van overlevering tussen de lidstaten (art. 2