Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Politiezones Westkust, Polder, RIHO en Vlas gaan nog nauwer samenwerken

Nieuws - 15/11/2019
-
Auteur 
Tom Depla


In februari 2018 ondertekenden de 4 voorzitters van de politiecolleges en de 4 korpschefs van de West-Vlaamse politiezones Westkust, Polder, RIHO en Vlas een uniek samenwerkingsprotocol. Dat werd ‘WVL4’ gedoopt. De samenwerking krijgt na anderhalf jaar een positieve evaluatie, waardoor de zones de samenwerking nog willen opdrijven. “Als korpschefs zijn we heel opgetogen over deze unieke samenwerking en de succesvolle afspraken en realisaties binnen onze netwerkorganisatie”, luidt het in een persbericht. Een nauwere samenwerking met nog andere politiezones behoort tot de mogelijkheden.

De belangrijkste doelstelling van de WVL4 was de inzet van personeel en middelen optimaliseren voor zowel operationele als algemene taken. “We behouden onze structuren om snel te kunnen schakelen en blijven zeer wendbaar, maar genieten wel van de schaalvoordelen van een grote organisatie’, klinkt het. “We zien dat samenwerken onze slagkracht verhoogt en tot resultaten leidt. In de toekomst zullen we nog meer inzetten op snelheid, technologie en innovatie bij de aanpak van bestaande maar ook nieuwe criminaliteitsfenomenen.”

Voor welke taken en disciplines?
De 4 zones werken overkoepelend samen voor o.a.: 
• Informatieveiligheid: een Data Protection Officer ziet toe op de eerlijke en wettelijke verwerking van gegevens op een onafhankelijke manier en is ook betrokken bij de uitwerking van een privacybeleid en het informatieveiligheidsplan voor de 4 politiezones.
• Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPW): afspraken over arbeidsveiligheid, psychosociale aspecten en traumapsychologie; oprichten van een gemeenschappelijke dienst voor preventie.
• Intern toezicht: centralisatie van gerechtelijke en opsporingsonderzoeken lastens personeelsleden en voorafgaande onderzoeken in mogelijke tuchtzaken.
• Inzet van materiaal en middelen: optimaliseren van begrotingen, aanbestedingen en verzekeringen, afspraken over gemeenschappelijke aankopen (raamcontracten voor bv. wapens, bodycams, kledij), gebruik van cellen binnen en buiten WVL4, inventarisatie van beschikbare en uitleenbare middelen, gezamenlijke opleidingen, hondenbrigade (inzet van patrouillehonden, drughonden en dual purpose honden), drones (inzet personeel en toestellen).
• Personeel/HR: ontwikkeling van jobrotatie en uitwisseling, op termijn eventueel samen rekruteren, selecteren en  opleiden.
• Operationeel gerechtelijke samenwerking: aanpak van milieumisdrijven en slechtnieuwsmeldingen, samenwerking van lokale recherches en in de toekomst gespecialiseerde interventieploegen en snelle responsteams.
• Local Computer Crime Unit (LCCU): uitwisselen van systemen en werkwijzen, gebruik van 1 server i.p.v. 3 servers.
• Verkeer (motards): gezamenlijke gecoördineerde acties en gemeenschappelijke trainingsdagen door de motards binnen de WVL4.
• Operationeel bestuurlijk samenwerking: back-up bij dossiers wapens, openbare orde en acties.
• Secretarissen van politieraad en politiecollege – Functioneel Beheer – ICT:  samenwerken aan optimalisatie.
• Opleiding/Monitoren: uitwisseling van monitoren/lesgevers, openstellen van een lokale opleiding binnen de WVL4.
• Innovatie en technologie:  opvolging van vernieuwende systemen en technologische ontwikkelingen.
• Informatie-uitwisseling: uitwisseling van strategische info (bv. ophelderingscijfers), intentie om samen te werken op het vlak van strategische analyse.
• Ontwikkeling van een Real Time Intelligence Center.
• Ontwikkeling van een ‘protocol huisartsen’ (alarmknop).
• Gemeenschappelijke communicatie naar de korpsen: WVL4-flash. 
• Ontwikkeling van een WVL4-cultuur (betrokkenheid, logo, …).
Beter dan fusie of associatie?
De netwerkorganisatie WVL4 is een nieuwe vorm van samenwerking tussen politiezones. Daarom is er wetenschappelijke begeleiding door een doctoraatsstudent van de UGent om na te gaan of dit mogelijk een beter model is dan het fusiemodel of associatiemodel.