Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Komt er een verbod op alcohol in nachtwinkels en tankstations in de strijd tegen weekendongevallen? (wetsvoorstel)

Nieuws - 19/09/2019
-
Auteur 
Carine Govaert


CD&V wil de strijd aanbinden met het alcoholmisbruik en de weekendongevallen en stelt voor om de verkoop van sterke drank in nachtwinkels te verbieden tijdens de uitgaansuren. Dat is tussen 22 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends. De maatregel zou van toepassing zijn op alle dranken met meer dan 1,2 volumeprocent gedestilleerde alcohol. Dus bijvoorbeeld op alcoholpops, campari, whisky-cola en jenever. Bieren, wijnen, champagnes en porto behoren daar niet bij.

In alle verkooppunten langs snelwegen en in alle tankstations – om het even of ze langs een snelweg liggen of niet – zou het bovendien verboden zijn om alle alcoholhoudende dranken en andere producten aan te bieden vanaf een alcoholpercentage van meer dan 0,5% vol, zowel ’s nachts als overdag. Passanten langs snelwegen en tankstations zijn immers altijd weggebruikers.

Dat verbod op alle alcoholhoudende producten zou ook gelden voor automaten. Er bestaat nu al een verbod op verkoop van alcohol aan minderjarigen via automaten, maar dat verbod geldt dus niet voor meerderjarige personen. Vandaar dat sommige drankautomaten met ID-kaartlezers werken of met age coins.

Sectorafspraken over een beperking op de reclame voor alcohol zouden wetskracht krijgen en de boetes op overtredingen – die momenteel variëren tussen 50 en 3.000 euro – zouden in het vervolg schommelen tussen 150 en 9.000 euro.

Bron: Wetsvoorstel tot wijziging van de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten wat alcohol en alcoholhoudende dranken betreft, Parl.St., Kamer, nr. 55K0299.

Zie ook: Wetsvoorstel nr. 1594.