Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

SUA-protocol van 2005 maakt misbruik van windturbineplatformen op zee strafbaar

Nieuws - 05/08/2019
-
Auteur 
Carine Govaert


Door het stopcontact op zee (Modular Offshore Grid) en de toename van het aantal windturbines, neemt ook het aantal platformen op het Belgisch continentaal plat toe. Het risico dat terroristen die platformen gaan gebruiken voor terroristische aanslagen, wordt dus groter. Vandaar dat ons land instemt met het SUA-protocol van 2005 bij het internationale SUA-verdrag (Suppression of Unlawfal Acts). Dat protocol maakt het mogelijk om méér activiteiten vanaf vaste platformen op zee te bestraffen.
De lijst van activiteiten die zo strafbaar worden en waarvoor de verdragsstaten met elkaar zullen samenwerken, wordt onder meer uitgebreid met:
het gebruik van een platform bij het voorbereiden en plegen van een terroristische aanslag
het gebruik van een platform bij het helpen vluchten van de daders van een strafbaar feit
het gebruik van het platform zelf als wapen, en
het ongeautoriseerd opslaan van massavernietigingswapens en dual use-goederen op een platform.
België had de nodige aanpassingen al doorgevoerd in het gloednieuwe Belgisch Scheepvaartwetboek en stemde eerder al een instemmingswet van 23 mei 2019, zodat de weg vrij was voor de officiële ratificatie van het protocol van 2005.
Het ‘verdrag tot bestrijding van wederrechtelijke gedragingen gericht tegen de veiligheid van de zeevaart’ of SUA-verdrag werd in 1988 gesloten binnen de Verenigde Naties. Datzelfde jaar werd ook een protocol gesloten dat het verdrag in beperkte mate van toepassing maakte op ‘wederrechtelijke gedragingen gericht tegen de veiligheid van vaste platforms op het continentaal plat’. Dit SUA-protocol van 1988 werd in 2005 uitgebreid door een wijzigingsprotocol en het is dát SUA-protocol van 2005 waarmee de Belgische overheid nu instemt.
Het wijzigingsprotocol van 2005 treedt op 30 september 2019 in werking in ons land. België is het 40e land waarin het protocol geldt. Onze buurlanden – Duitsland, Frankrijk en Nederland – hebben ook al ingestemd met de tekst. Groot-Brittannië heeft het protocol al in 2007 ondertekend, maar nog niet geratificeerd.