Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Gloednieuw Strategisch Comité I geeft advies over beleid en regels politioneel informatiebeheer en gegevensbescherming

Nieuws - 16/07/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Binnenkort zal een ‘Strategisch adviescomité voor informatie’ de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bijstaan in hun beleid rond politioneel informatiebeheer en –beveiliging. Geen overbodige luxe gezien de Privacyrichtlijn Politie-Justitie (2016/680) en de GDPR-vereisten. Via de Verzamelwet Politioneel Informatiebeheer van 22 mei 2019 werd alvast een basis gecreëerd voor de oprichting.
Leden van politie en vertegenwoordigers van de ministers
Het comité dat in het RPPol ook als ‘Comité Informatie en ICT’ wordt aangeduid – in de parlementaire stukken spreekt men dan weer over het ‘Strategisch Comité I – zal bestaan uit
6 leden van de federale politie
6 leden van de lokale politie
een vertegenwoordiger van de minister van Binnenlandse Zaken
een vertegenwoordiger van de minister van Justitie
De functionaris voor gegevensbescherming die bij de commissaris-generaal wordt aangewezen (of zijn vertegenwoordiger) zetelt als deskundige. Het voorzitterschap is voor de Directeur-generaal van het Middelenbeheer en de Informatie van de federale politie en de voorzitter van de Vaste Commissie van de lokale politie (of hun afgevaardigde).
Advies en aanbevelingen
Het comité zal advies en aanbevelingen geven over
het beleid en de regelgeving m.b.t. het politioneel informatiebeheer, de informatie- en communicatiesystemen van de geïntegreerde politie
het beleid van de informatiebeveiliging
het beleid van de bescherming van gegevens en de beveiliging van persoonsgegevens en hun verwerking
Ze doet dat op eigen initiatief of op vraag van
het Coördinatiecomité van de geïntegreerde politie
de ministers van Binnenlandse Zaken of Justitie
het Directiecomité van de federale politie
de Vaste Commissie voor de lokale politie
een verwerkingsverantwoordelijke
Adviezen en aanbevelingen worden steeds aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bezorgd. Maar het Comité brengt ook jaarlijks verslag uit bij de ministers over de uitvoering van de regelgeving m.b.t. politionele operationele gegevensverwerking (o.a. de archivering en het wissen van gegevens uit de gegevensbanken en de beoordeling van de kwaliteit van de gegevens in de databanken). Het Controleorgaan op de Politionele Informatie en het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten krijgen ook een exemplaar van het verslag.
Uniek register van verwerkingsactiviteiten
De Verzamelwet zorgt nog voor tal van andere nieuwigheden. We stippen de belangrijkste kort aan:
Er zal een uniek register van verwerkingsactiviteiten voor de geïntegreerde politie worden gecreëerd. Via dit register wordt onder meer het Controleorgaan op de Politionele Informatie actief op de hoogte gehouden van eventuele wijzigingen aan gegevens in de politionele databanken. Meer info over de inhoud, vorm en het beheer van het register volgt in een later KB. - Het Controleorgaan op de Politionele Informatie wordt formeel aangewezen als gegevensbeschermingsautoriteit voor de politie
De rechtstreekse toegang van de inlichtingendiensten tot de Algemene Nationale Gegevensbank wordt in de wet ingeschreven
De opdrachten van bestuurlijke politie die het gebruik van een technische gegevensbank rechtvaardigen wordt uitgebreid met de categorie van personen die het voorwerpen uitmaken van een politiemaatregel. Deze toevoeging is het gevolg van de operationele behoefte van dep politiediensten om ANPR-camera’s te kunnen inzetten bij de effectieve opvolging van een politiemaatregel, bevolen door een bevoegde overheid.
In werking: 29 juni 2019.

Bron:  Wet van 22 mei 2019 tot wijziging van diverse bepalingen wat het politionele informatiebeheer betreft, BS 19 juni 2019.