Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Dublin-procedure in Vreemdelingenwet

Nieuws - 12/07/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


De wetgever integreert een reeks bepalingen uit de Dublin III-Verordening (verordening 604/2013) in de Vreemdelingenwet. Deze verordening bevat uniforme regels om te bepalen welke lidstaat verantwoordelijk is voor de behandeling van een verzoek om internationale bescherming dat door een derdelander of staatsloze wordt ingediend bij een Europese lidstaat.
Uitgangspunt is dat er slechts 1 lidstaat verantwoordelijk is. Wanneer een bepaalde lidstaat meent dat het niet zelf, maar een andere lidstaat verantwoordelijk is, dan zal ze aan die lidstaat een overname- of terugname verzoek richten. De verantwoordelijke lidstaat is dan verplicht om de vreemdeling over- of terug te nemen. Via een nieuw artikel 51/5/1 in de Vreemdelingenwet wordt hier concrete uitvoering aan gegeven. België zal voortaan ook de verantwoordelijke lidstaat verzoeken om de betrokken vreemdeling terug te nemen. De wet bevat de nodige procedurele details.
Andere wijzigingen hebben onder meer betrekking op de bevoegdheid voor het nemen van een bevel om het grondgebied te verlaten. Er wordt meer duiding gegeven zodat er een duidelijk onderscheid is tussen langs de ene kant de rechtsgrond om het verblijf te weigeren, te beëindigen of in te trekken en langs de andere kant de rechtsgrond om een bevel om het grondgebied te verlaten uit te reiken.
In werking: 19 juli 2019.

Bron:  Wet van 8 mei 2019 tot wijziging van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, BS 9 juli 2019.