Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Aangepast pictogram voor camerabewaking door politie

Nieuws - 18/06/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Het gekende pictogram dat aangeeft dat er camerabewaking is, moet sinds kort extra informatie bevatten als de camera’s gebruikt worden door de politie. Naast de afbeelding van een camera vermeldt het pictogram onder andere ook de gegevens van de politiedienst of -zone en het logo van de politie. Alle bestaande pictogrammen voor camera’s die door de politie gebruikt worden, moeten meteen aangepast worden.
Een nieuw KB schrijft voor dat de pictogrammen ‘op zichtbare en leesbare wijze’ de volgende vermeldingen moeten bevatten:
het logo van de geïntegreerde politie;
de identificatie van politiezone of de directie van de federale politie die de camera gebruikt en, in voorkomend geval, ook hun vertegenwoordiger bij wie de betrokken personen hun GDPR-rechten kunnen uitoefenen;
de contactgegevens waarop deze zone of directie kan worden bereikt;
de woorden “Wet op het Politieambt”.
De WPA, en niet langer de Camerawet van 21 maart 2007, vormt sinds 25 mei 2018 immers de wettelijke basis voor politioneel cameragebruik.
De bestaande pictogrammen moeten niet vervangen worden. De nieuwe elementen kunnen gewoon via stickers aangebracht worden.
De grootte van de pictogrammen varieert naargelang de plaats van gebruik: niet-besloten plaatsen (bv. openbare weg), voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen (bv. voor het publiek toegankelijke plaatsen van politiegebouwen) en voor het publiek niet toegankelijke besloten plaatsen (bv. politiecellen).
Wanneer eenzelfde camera zowel door een openbare overheid als door de politie wordt gebruikt (en er dus 2 verschillende wettelijke basissen van toepassing zijn), dan voorziet de regelgeving in de mogelijkheid om het pictogram ‘te delen’. Het logo van de geïntegreerde politie komt dan via een sticker op het al door de openbare overheid geplaatste pictogram. Er moeten dus geen 2 verschillende pictogrammen worden geplaatst.
In werking: 14 juni 2019.
! De pictogrammen die door de politie zijn geplaatst voor die datum, moeten uiterlijk op 25 mei 2019 aan de nieuwe vereisten voldoen. Retroactief dus, wat betekent dat bestaande pictogrammen meteen aangepast moeten worden.

Bron:  Koninklijk besluit van 22 mei 2019 tot vaststelling van de wijze waarop het gebruik van vaste en tijdelijk vaste camera's door de politiediensten wordt aangegeven, BS 4 juni 2019.

Extra informatie: Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera's door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's, van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid, BS 16 april 2018.