Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Gebruik van blinderende lasers en biologische wapens nu als oorlogsmisdaad in Strafwetboek

Nieuws - 11/06/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Het gebruik van biologische en toxische wapens, laserwapens die permanente blindheid veroorzaken en wapens die verwonden met niet door radiografie detecteerbare fragmenten, zijn als oorlogsmisdaad in het Strafwetboek opgenomen.
De Belgische wetgever volgt daarmee de recente aanpassingen op internationaal niveau. In december 2017 heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft het gebruik deze wapens toegevoegd aan de lijst van oorlogsmisdaden. Het Strafhof is dus sinds kort bevoegd om deze zaken te behandelen. Maar zoals het Statuut van Rome dat voorschrijft, zal het dat alleen doen ‘als de naties de dossiers zelf niet kunnen beslechten’. Het is dus belangrijk dat de aangesloten naties de oorlogsmisdaden die door het Hof erkend zijn, ook in eigen wetgeving inschrijft. Mét de nodige strafbepalingen.
Iets wat ons land nu dus doet voor het gebruik van biologische en toxische wapens, laserwapens die permanente blindheid veroorzaken en wapens die verwonen met niet door radiografie detecteerbare fragmenten. Het Strafwetboek voorziet voor deze internationaal-rechtelijke misdaden een opsluiting van 20 tot 30 jaar.
In werking: 3 juni 2019.

Bron:  Wet van 5 mei 2019 houdende diverse bepalingen in strafzaken en inzake erediensten, en tot wijziging van de wet van 28 mei 2002 betreffende de euthanasie en van het Sociaal Strafwetboek, BS 24 mei 2019 (art. 72-73).