Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Wat doet de politie bij een stalkingalarm via de 112-app?

Nieuws - 07/06/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Slachtoffers van levensbedreigende stalking door een ex-partner kunnen sinds kort de hulpdiensten contacteren via een mobiele alarmknop. Die is via bluetooth verbonden met de 112-app op hun smartphone. Maar wat gebeurt er precies als iemand die knop induwt en wat is dan de taak van de politie?
Hoe werkt het systeem?
Wanneer de knop wordt ingedrukt, wordt automatisch het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) van de politie gecontacteerd. De oproep vermeldt duidelijk dat het om een stalkingalarm gaat. Het CIC stuurt onmiddellijk een interventieploeg van de politie ter plaatse. Dat team ontvangt alle informatie dat over het stalkingdossier werd opgeslagen in het systeem zodat het snel en efficiënt kan optreden.

Na de interventie neemt slachtofferhulp contact op met het slachtoffer. Het dossier wordt herbekeken tijdens een multidisciplinair overleg.

Dagelijkse opvolging
Dossiers worden niet alleen na een alarm onderzocht. De bevoegde politiezones zorgt voor dagelijkse opvolging (is de bluetooth gedeactiveerd, wat is de batterijstatus van de alarmknop, enz.). Bij iedere ‘onregelmatigheid’ contacteert de zone (referentieambtenaar partnergeweld) het slachtoffer om de zaken uit te klaren. Is er sprake van een onrustwekkende situatie dat wordt een multidisciplinair overleg opgestart om de volgende stappen te bekijken.
Slechts beperkt aantal dossiers
Die dagelijkse opvolging vraagt uiteraard capaciteit. Maar (voorlopig?) gaat het slechts om een beperkt aantal dossiers. Alleen slachtoffers van zeer ernstige stalking door een ex-partner (gestaafd door één of meerdere pv’s) komen in aanmerking voor een mobiele knop. Knopen over die selectie worden doorgehakt op een multidisciplinair overleg.

Slachtoffers die een knop krijgen, moeten een gebruikersovereenkomst ondertekenen.
Evaluatie binnen 6 maanden
Het systeem wordt op het einde van dit jaar geëvalueerd.

Bron: Ministeriële omzendbrief van 29 mei 2019 met betrekking tot het stalkingalarm in het kader van geweld door ex-partners, BS 5 juni 2019.