Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Vlaanderen legt vast welke reptielen je vrij als huisdier mag houden

Nieuws - 18/04/2019
-
Auteur 
Carine Govaert


De Vlaamse regering heeft een lijst gepubliceerd van reptielen die vrij gehouden mogen worden door particulieren. Volgens minister van Dierenwelzijn Ben Weyts staan er op de lijst 422 soorten slangen, hagedissen en schildpadden. In overleg met de sector werd beslist om op de positieflijst alleen reptielen te plaatsen waarover voldoende informatie bestaat, die gemakkelijk te houden zijn, niet te groot worden, niet giftig of agressief zijn, en die bij ontsnapping geen ecologische bedreiging kunnen worden.

Gekko’s en baardagames staan op de positieflijst. De groene leguaan niet, want hij kan tot 1,60 m groot worden. De groene boomboa al evenmin, want die kan behoorlijk agressief uit de hoek komen. De meeste kameleons vielen af omdat ze te hoge eisen stellen qua huisvesting. En de populaire korenschildpadden verdwijnen uit huis, tuin en keuken omdat het zwaargewichten worden van 50 tot 100 kilo.
Erkenning aanvragen
Als particulieren een dier willen houden dat niet op de positieflijst staat, moeten zij een erkenningsdossier indienen waarin zij bewijzen dat zij voldoende op de hoogte zijn van de levensgewoonten en behoeften van het dier. De minister vraagt een retributie van 60 euro per soort en per dossier.

Particulieren en verenigingen kunnen ook een dossier indienen om een bepaalde soort te laten opnemen op de positieflijst.
Vanaf 1 oktober
De positieflijst is van kracht vanaf 1 oktober 2019. Particulieren die een reptiel in huis hebben dat niet op de positieflijst staat, mogen het dier verder houden als ze kunnen bewijzen dat ze het beestje al in huis hadden vóór 1 oktober 2019. Zij mogen er ook mee kweken, zolang ze de nakomelingen maar zelf bij houden.
Wallonië en Brussels gewest
Het Waalse en het Brusselse gewest werken aan een vergelijkbare positieflijst, maar zij zouden minder soorten toelaten.

Naast de positieflijst voor reptielen bestaat er ook een positieflijst voor zoogdieren, die lichtjes verschilt in de 3 gewesten. Voor vogels bestaat er in het Vlaamse gewest geen positieflijst, enkel een besluit met strenge voorschriften voor het houden van roofvogels.

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 22 maart 2019 tot vaststelling van de lijst van reptielen die gehouden mogen worden, BS 12 april 2019.

Extra informatie:
Dierenwelzijnswet, art. 3bis, §1.