Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Verplichte minimumuitrusting ziekenwagens wijzigt op 3 september

Nieuws - 20/07/2018
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


De minimumuitrusting van ambulances voor dringende ziekenvervoer wordt vanaf 3 september 2018 aangepast. Een aantal materialen zijn geschrapt, andere worden toegevoegd. Onder meer het gevolg van de publicatie van staande orders en procedures, en nieuwe inzichten.
Verplichte minimumuitrusting
Bij het materiaal dat zeker in de ambulance moet aanwezig zijn, zien we - bij verschillende categorieën - enkele veranderingen. We stippen een aantal nieuwigheden aan.
  • Bij de middelen voor optilling en manipulatie van patiënten is de brancardsteun verdwenen. Een brancard blijft uiteraard verplicht. Bij de schepbrancard moeten voortaan riemen aanwezig zijn, net zoals bij de wervelplank met hoofdsteunen trouwens. De wervelplank kan eventueel vervangen worden door een ‘spider strap’. De vacuümmatras moet voortaan uitgerust zijn met riemen. Een pomp moet aanwezig zijn.
  • Bij de ventilatie/respiratiemiddelen is de Magiltang (een voor volwassenen en een voor kinderen) niet langer verplicht. De Magiltang krijgt onderdak bij het facultatieve ventilatie/respiratiemateriaal.
  • Het infusiemateriaal krijgt meer aandacht. Voortaan moeten minstens zes stuks ‘fysiologisch serum 500 ml’ (i.p.v. vier), vier infuustherapiesets (i.p.v. twee), vier katheters (verschillende maten) (i.p.v. twee) en één knevel aanwezig zijn in de ambulance.
  • Bij het materiaal voor levensbedreigende problemen is er ook een nieuwigheid: het bleeding control materiaal. Dit materiaal bestaat uit één traumazwachtel voor abdominale/grote oppervlakten, twee multifunctionele traumazwachtels en drie tourniquets. Het materiaal wordt best opgeborgen in een heup- of schoudertas.
  • Op de lijst met hygiënemateriaal zijn de wegwerpzakdoekjes (een doos met 100 stuks) nieuw.
  • En bij het wondzorgmateriaal is ‘fysiologisch serum – unidose’ nieuw. Steriele handschoenen staan dan weer niet meer op de lijst. Het aantal aanwezige isothermische dekens wordt fors verhoogd, van vier naar vijftien.
  • Elke ambulance moet uitgerust zijn met een up-to-date gps. Er moet ook voorzien worden in een alternatief systeem. Tot nu volstonden gedetailleerde wegenkaarten van de regio.
     
  • Voortaan moeten ook zwarte preliminaire triageschijven aanwezig zijn, meer bepaald vijf exemplaren. Zwarte schijven wijzen op een overlijden. Het aantal rode en gele triageschijven wordt voor beide kleuren opgetrokken van vijf naar tien.
Facultatieve uitrusting
Bij de facultatief aanwezige middelen zien we vooral veranderingen bij het materiaal voor levensbedreigende problemen. Naast de eerder aangehaalde Magiltang is ook de automatische bloeddrukmeter nieuw.
En bij het reddings- en veiligheidsmateriaal behoort nu ook ‘fixatiemateriaal voor patiënten’ tot de facultatieve basisuitrusting.
Inwerkingtreding
De nieuwe materiaallijst geldt vanaf 3 september 2018.

Bron:  Omzendbrief nr. 2018/DGH-AMU/001 betreffende de minimale inhoud van de voertuigen die het vervoer van personen, zoals bedoeld in artikel 1 van de wet van 8 juli 1964 betreffende de dringende geneeskundige hulpverlening (DGH), op zich nemen, BS 20 juni 2018