Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Oranje-rood wordt verplichte kleur voor overgooiers en verkeersparka’s politie

Nieuws - 12/06/2018
-
Auteur 
Laure Lemmens


Het KB met uniformvereisten voor de politie is voortaan duidelijk: de overgooiers en verkeersparka’s van de politie zijn oranje-rood. En dus niet fluogeel, een kleur die in sommige zones wordt gebruikt. Politiepersoneel dat een verkeersmantel of overgooier heeft die niet oranje-rood is, mag die wel blijven dragen tot en met 31 december 2026.
Jaren geleden heeft onderzoek uitgewezen dat de kleur oranje-rood beter zichtbaar is dan andere kleuren. Destijds is dan ook afgesproken om deze kleur binnen de politie te gebruiken voor onder meer de verkeersmantels en fluohesjes. Maar het KB van 10 juni 2006 dat de vereisten bevat voor de politie-uniformen, is niet zo eenduidig. De voorbeelden van de mantels en overgooiers in bijlagen D en E zijn immers afgebeeld zonder kleur. Een bron voor interpretatie, zo blijkt. Er zijn immers zones die doorheen de jaren fluogele jassen en overgooiers zijn gaan gebruiken.
Om verdere verwarring te vermijden en opnieuw uniformiteit in de kledij te krijgen, worden bijlage D en E nu vervangen. Met in bijlage D een oranje-rode overgooier en in bijlage E een oranje-rode verkeersparka (de term verkeersmantel wordt niet langer gebruikt).
Nieuwe modellen
Bijlage D: overgooier

Bijlage E: verkeersparka

Overgangsregeling
Het KB treedt in werking op 18 juni 2018 (10 dagen na publicatie). Maar politiepersoneel dat een verkeersmantel of een overgooier met een andere kleur heeft, mag die blijven dragen tot en met 31 december 2026. Gemeente- en politieraden van de politiezones die voor 31 december 2016 een gele in plaats van de domein oranje-rode overgooier of verkeersparka hebben ingevoerd, kunnen de personeelsleden van hun zone machtigen om de gele overgooier of verkeersparka te blijven dragen tot en met 31 december 2026.

Bron:  Koninklijk besluit van 27 april 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 juni 2006 houdende de regeling van het uniform van de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, BS 8 juni 2018.