Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk nu het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Verkeersvademecum 2019 (NIEUW)Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje politiestatuut 2019 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019 (NIEUW)Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Legitimatiekaart voor BIPT-inspecteurs die toezien op beveiliging vitale onderdelen elektronische communicatie

Nieuws - 16/04/2018
-
Auteur 
Laure Lemmens


De inspecteurs van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie die toezien op de beveiliging van de vitale onderdelen in de elektronische communicatiesector hebben een eigen unieke legitimatiekaart. Begin december 2017 kreeg de kaart zijn definitieve vorm in een KB. Dat besluit is echter nu pas, op 6 april 2018, in het Staatsblad verschenen. Het treedt in werking op 16 april, 10 dagen na publicatie.
Standaardformaat
De kaart heeft standaardafmetingen (85,60 mm x 53,98 mm) en is opgemaakt conform de internationale standaard voor identificatiebadges ISO 7810. De voorzijde van de kaart is bedekt met een plastieken laagje met het BIPT-logo.
Er is ook een Frans en een Duits model.
EPCIP-wet
De kaart is vereist op basis van de EPCIP-wet van 1 juli 2011; de nationale regelgeving voor de beveiliging van onze ‘kritieke infrastructuur’ of ‘de systemen die van essentieel belang zijn voor de werking van onze maatschappij, gezondheid, veiligheid, economische welvaart of maatschappelijk welzijn. Intussen zijn de bepalingen voor de communicatiesector ongeveer 3 jaar in voege. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie ziet er op toe dat de exploitanten hun wettelijke verplichtingen nakomen (beveiligingsplan, veiligheidstests, enz.).
De inspecteurs kunnen zich onder meer, zonder voorafgaande verwittiging, op louter vertoon van hun legitimatiekaart, toegang verschaffen tot alle plaatsen van de kritieke infrastructuur die aan hun toezicht onderworpen zijn (bewoonde lokalen zijn slechts toegankelijk na voorafgaande machtiging van een rechter van de politierechtbank). Ze kunnen ter plaatse kennis nemen van het beveiligingsplan (BPE) en alle andere documenten en informatiebronnen die nodig zijn om hun opdracht uit te voeren en ze kunnen onderzoeken, controles en verhoren uitvoeren en inlichtingen vragen.

Bron:  Koninklijk besluit van 3 december 2017 houdende vaststelling van het model van de legitimatiekaart bedoeld in artikel 24, paragraaf 3, van de wet van 1 juli 2011 betreffende de beveiliging en de bescherming van de kritieke infrastructuren, voor de sector elektronische communicatie, BS 6 april 2018.

Extra informatie:
Koninklijk besluit van 14 juni 2017 houdende aanwijzing van de inspectiedienst voor de elektronische-communicatiesector, ingevoerd krachtens de wet van 1 juli 2011 betreffende de beveiliging en de bescherming van de kritieke infrastructuren, BS 21 juni 2017.
Koninklijk besluit van 27 mei 2014 tot uitvoering in de sector elektronische communicatie van artikel 13 van de wet van 1 juli 2011 betreffende de beveiliging en de bescherming van de kritieke infrastructuren, BS 11 augustus 2014.