Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Uitwisseling van geheime informatie tussen België en Luxemburg beter beveiligd: vergeten instemmingswet gepubliceerd

Nieuws - 11/12/2017
-
Auteur 
Laure Lemmens


België en Luxemburg sloten op 9 februari 2012 een overeenkomst over de uitwisseling en wederzijdse bescherming van geclassificeerde informatie. Daarin staan gemeenschappelijke regels om geheime en beschermde gegevens beter te beveiligen wanneer ze worden uitgewisseld. Op 9 december 2015 werd de Belgische instemmingswet ondertekend. Op de publicatie ervan was het wachten. Lang wachten. De tekst is nu pas, op 30 november 2017, in het Belgisch Staatsblad verschenen. Al verandert dit niets aan de toepassing. De principes zijn op 1 februari 2016 in werking getreden en blijven onverminderd van kracht.
De overeenkomst hanteert een aantal beveiligingsbeginselen voor geclassificeerde informatie. Dat zijn "gegevens, documenten en materiaal ongeacht de vorm, de kenmerken of de wijze van overdracht, ongeacht of ze al werden of nog moeten worden opgesteld, waaraan een classificatiegraad of beschermingsniveau werd toegekend en die in het belang van de nationale veiligheid en in overeenstemming met de nationale wet- en regelgeving van de Partijen moet worden beschermd tegen mogelijke schending, vernietiging, misbruik, openbaarmaking, verlies, onrechtmatige toegang of elke vorm van compromittering".

België en Luxemburg zijn verplicht om de classificatiegraden (zeer geheim, geheim, vertrouwelijk) te handhaven bij te beschermen. Personen krijgen bijvoorbeeld alleen toegang tot de informatie na een passend veiligheidsonderzoek, de ontvangende partij mag de geclassificeerde informatie niet declassificeren of openbaar maken zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van de verstrekkende partij en de partijen moeten elkaar op de hoogte brengen van iedere wijziging die een impact kan hebben op de beveiliging van geclassificeerde informatie. De informatie mag ook niet zo maar aan een (onderdaan van een) derde Staat of internationale organisatie worden doorgegeven en vertalen en kopiëren is aan strikte regels verbonden (informatie met classificatie ‘zeer geheim’ mag bijvoorbeeld nooit gekopieerd worden) net als de verzending ervan. Tot slot bepaalt de overeenkomst de procedure bij inbreuken op de beveiligingsvoorschriften en geschillen.
De overeenkomst voorziet niet alleen in een wettelijk kader voor de bescherming van geclassificeerde informatie dat wordt uitgewisseld tussen de staten. De uitwisseling kan ook plaatsvinden in het kader van overeenkomsten met contractanten.

Bron:  Wet van 9 december 2015 houdende instemming met de Overeenkomst tussen het Koninkrijk België en het Groothertogdom Luxemburg inzake de uitwisseling en wederzijdse bescherming van geclassificeerde informatie, gedaan te Luxemburg op 9 februari 2012, BS 30 november 2017.